HTML

Vedd fel RSS feedjeid közé!

Forrás keresés (angolul)

Utolsó kommentek

1. kívánság: villámok

2007.12.07. 12:43 fajtbros


Tedd ezt a cikket a kedvencekbe!

Jöjjön hát az első kívánság, a mellékelt tájképre fogunk villámot szórni!


Készítsünk egy 500 pixel széles és 2000 pixel magas dokumentumot. Váltsunk a színátmenet eszközre (gradient tool), és körülbelül a kép harmadában húzzunk egy fekete-fehér átmenetet (kép).


A szűrő/renderelés/negatív felhő effektet (filter/render/difference clouds) engedjük rá a képre, így egy cikk-cakkban futó vonalat kapunk. Azért volt szükség ilyen nagy képre hogy elég részletes villámot kapjunk.




A kép/korrekciók menüből használjuk az invertálást (image/adjustments/invert), majd nyissuk meg ugyanitt a szintek menüt (levels). Állítsuk a képen látható állásra a csúszkákat. Ezzel eltüntettük a sötét részeket, a villám viszont megmaradt. Ha maradt néhány világos maszat, tüntessük el fekete ecsettel.


Tegyük a villámot a képre! Ehhez a villámot ki kell jelölnünk a kijelölé/színtartomány kijelölés paranccsal (select/color range). A beállításokban vigyük a csúszkát 200-ra, és bökjünk a villám közepébe, a legvilágosabb pontjára. Az így kapott kijelölést másoljuk át a tájképre.

Ha kell kicsit kisebbítsük le a villámot: szerkesztés/alakítás/méretezés (edit/transform/scale). A villám tetejét illesszük egy felhő aljához, mintha belőle jönne a villám (később még finomítjuk). Szükség lesz mégegy villámra, ám ezúttal egy vékonyabbra. Ismételjük meg a villámkészítés lépéseit, de most a színátmenetet csak a kép ötödén húzzuk át, így vékonyabb villámot kapunk. Tegyük ezt is a képre. Jól kicsinyítsük le, kb a nagy villámnál 3-4x vékonyabb legyen. Azért kell több villám, mert mint ezen a képen is látható, a villámoknak mindig vannak pici testvérei.






Csípjünk le egy darabot a vékony villámból (kijelöljük, kivágjuk, beillesztjük), forgassuk el egy picit, és ragasszuk a vastag villámhoz. A megmaradt másik villám darabot is csatoljuk rá valahova (kép).







Váltsunk a maszatolóra (smudge tool), állítsuk 1 pixel méretűre, az erő 100 legyen. Tetszőleges helyekre húzzunk pici mellék villámokat (kép). A radírral vékonyítsuk el a villám végeket, a fő villámot kihagyva.

Kapcsoljuk össze a 3 villám réteget, úgy hogy kijelöljük őket (shift és katt rajtuk), és összevonjuk: jobb gomb/rétegek összeolvasztása (merge layers).

Adjunk színt a villámnak. Kép/korrekciók/színezet és telítettség (edit/adjustments/hue-saturation) parancs. Kapcsoljuk be a kifestés egyszínűre (colorize) kapcsolót, majd a színezet csúszkát addig állítgassuk, míg a villám hideg, kékes lilás árnyalatú nem lesz (kép).

A villám nagyon fényes, ezért megvilágítja a környezetét. Ezt a hatás úgy érjük el, hogy a rétegnek külső ragyogást (outer glow)  adunk. A képen látható értékeket használjátok. A szín kékes lila legyen, a keverési mód pedig átfedés (overlay). Így a ragyogás színe hasonlít a háttérkép színeire. Ezt még tovább fokozandó, állítsuk az egész réteg keverés módját lineáris fakításra (linear dodge), a réteg eszköztáron. Ez szép ragyogást is ad a villámnak.



Jöhet az utolsó lépés. Váltsunk a fakítás eszközre (dodge tool), állítsuk a festő módot középtónusokra, az erejét pedig 50-re. Ezzel az eszközzel világosítani kell a hátterünket azon a helyen ahonnan a villám indul. A villám indulásánál egészen fehérre világosítsuk, távolodva tőle gyengítsük a hatást.  A talaj és a felhők közti területen is világosítsunk picit (kép).






Ezzel meg is volnánk. Ha még cikk-cakkosabb villámot akartok készíteni, akkor a leírás  elején használt technikával, szélesebb színátmenetet kell használni.










2 komment

Címkék: photoshop tutorial

A bejegyzés trackback címe:

https://fajtbros.blog.hu/api/trackback/id/tr71255486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Píít 2007.12.07. 16:09:22

Király :) Na nem fogok unatkozni mikor ez próbálom majd megcsinálni.

fajtbros · http://www.fbmultimedia.hu 2007.12.07. 16:16:09

Örülök hogy tetszik, jó munkát!
süti beállítások módosítása