HTML

Vedd fel RSS feedjeid közé!

Forrás keresés (angolul)

Utolsó kommentek

3d hatású kép kivágás

2007.10.25. 17:40 fajtbros


Tedd ezt a cikket a kedvencekbe!

Következzen egy érdekes 3d hatású effekt, amely remekül néz ki, és kivitelezni sem nehéz.




















Ebből a képből indítunk, talán a legjobb nektek is ezzel kezdeni, később sajátra is átültethető.
Az effekt a következőképp működik: kivágjuk a kép azon részeit amik kilógnak a keretből, a maradékot pedig bekeretezzük.
Kezdjük az elején!








Nyissuk meg a képünket, kattintsunk a background layerre duplán (rétegek eszköztáron), ezzel réteggé alakítjuk a képünket. A kép menü, keret mérete paranccsal (image/canvas size) adjunk 100 pixelt a képünkhöz mindkét tengelyen (kép)







Nevezzük el a réteget "lepkének". Készítsünk egy másolatot belőle, a neve legyen "kilóg". Szükségünk lesz még egy háttér rétegre is (kép).








A "lepke" rétegen készítsünk egy kissé döntött téglalap alakú kijelölést a polygon lasszóval (polygonal lasso), ez lesz a keretezett képünk. Figyeljünk arra hogy ami a kijelölésen kívülre esik, ki fog lógni a keretből (kép).











Ha kész a kijelölés, nyomjuk meg a rétegek eszköztáron, a rétegmaszk hozzáadása (add layer mask) gombot (kép).
Ezáltal egy átlátszósági maszkot kapunk, ami elfedi a képünk azon részét, ami a kijelölésen kívül volt.









A "lepke" réteghez adjunk hozzá két effektet (dupla katt a rétegen). Először is fehér körvonalat (stroke), ez lesz a képünk kerete (kép).
A vetett árnyék (drop shadow) pedig azért kell, hogy a képet kiemeljük a háttérből (kép).










Jöhet a legnehezebb rész. Kikell jelölnünk a lepkétől balra lévő hátteret, a "kilóg" rétegünkön. Sok kijelölés technika létezik, ezekbe most nem megyek bele, szerintem az megér egy másik cikket. A mágneses lasszót (magnetic lasso) fogjuk használni, ez elég jó eredményeket ér el ha a háttér eléggé elkülönül az előtértől. Váltsunk rá (kép), és egy pontból indulva, szépen lassan húzzuk az egeret végig a háttér és a lepke határán. A mágneses lasszó követi a határvonalat, de ha szeretnénk megerősíteni néhány pontot, nyomjuk meg az egér bal gombját, és folytassuk a kijelölést. Az olyan helyekre amiket a kijelölő nem jelöl ki elég pontosan, hagyjunk rá a lasszóval, radírral majd igazítunk rajta. Természetesen bármilyen technikát alkalmazhatun, a lényeg hogy tüntessük el a kép bal oldalát (kép).

Ha sikeresen kijelöltük, váltsunk a radírra, és töröljük a felesleges részt (kép).
Ha lenagyoltuk, szüntessük meg a kijelölést, és radírral igazítsunk a képen. Különösen figyeljünk a farok részre, ott kis méretű radírral töröljünk.









Adjunk árnyékot a lepke kilógó részének. A legegyszerűbb az lenne ha réteg effektként hozzá adnánk a "kilóg" réteghez, csak az a baj hogy nem csak a kilógó rész vetne árnyékot, hanem a kép maradék része is. Éppen ezért más technikát használunk: készítsünk egy másolatot (duplicate layer) a "kilóg" rétegről, adjunk rá színátfedés (color overlay) effektet, fekete színnel, és tegyük a "kilóg" réteg alá, kilóg árnyék néven (kép).






Alkalmazzuk rajta a szűrők/életlenítés menü, gauss életlenítés parancsát (filters/blur/gaussian blur) (kép).












Kész az árnyék, de mint mondtam rossz helyeken is árnyékot vet. Annyi a dolgunk hogy a radírral kitöröljük a kereten belülre vetülő árnyékokat (kép), és már készen is van a képünk!

A példafájl letölthető innen, psd formátumban.




1 komment

Címkék: photoshop tutorial

A bejegyzés trackback címe:

https://fajtbros.blog.hu/api/trackback/id/tr42207084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fajtbros · http://www.fbmultimedia.hu 2007.11.02. 20:46:17

Mindenkitől elnézést kérek, mivel a psd fájl címe hibás volt. Javítva.
süti beállítások módosítása