HTML

Vedd fel RSS feedjeid közé!

Forrás keresés (angolul)

Utolsó kommentek

Weboldal készítés - Első lépések 1. rész

2007.10.07. 13:05 fajtbros


Tedd ezt a cikket a kedvencekbe!

A bevezetőmben azt írtam 2 szoftverre lesz szükségünk, nos ez nem igaz. Egy harmadiknak is sok feladat jut, a neve: AGY. Azt hiszem feltételezhetjük hogy ez mindenkinek megvan, és ne felejtsük el hogy ingyenes!


A viccet félretéve, a munka nagy része abból áll hogy kitaláljuk mit is szeretnénk. A megvalósítással is sok időt kell töltenünk, de ha nincs ötlet, a legprofibb grafikus se tud dolgozni. Az agynak csak 1 dologra van szüksége a működéshez, ez pedig az inspiráció. Sok olyan tehetséggel megáldott ember van aki önmagától hoz létre új dolgokat, de ilyen kevés van, és mit tegyünk ha mi nem tartozunk közéjük? Szerencsére az internet segítségünkre van, nem kell sehová elmennünk ahhoz hogy fejlesszük magunkat.
Természetesen az inspiráció nem azt jelenti hogy lemásolunk egy oldalt, ezt sokan lopásnak hívják, de ne legyenek illúzióink: minden területen másolják egymást az emberek legyen szó zenéről vagy bármilyen művészetről. Másolás alatt azt értem hogy kölcsönveszünk ötleteket, hiszen befolyásol minket minden ami körülvesz. Szóval csak nyugodtan tegyük amit csak szeretnénk, akár “lophatunk” is. Aki ráérez a webdizájn izgalmára, úgyis késztetést fog érezni hogy sajátot alkosson.
Az inspirációs oldalakon remek példákat láthatunk, ezeket kombinálhatjuk egymással és saját ötleteinkkel. Lássunk hát néhány lelőhelyet!

Nézzük először a komplett weboldalakat. Kismillió galériát találhatunk, megpróbálom a legjobbakat bemutatni.

css beauty Kezdjük a (talán) legjobbal. A css beauty-n kereshetünk tag-ok szerint, de kategóriákba rendezve is böngészhetjük őket.

css mania Szintén rengeteg oldal közül választhatunk. Legnagyobb előnye hogy megnézhetjük az oldalak domináns szineit.

web creme Kisebb adatbázis, viszont színek szerint csoportosítva is nézegethetjük az oldalakat, ez nagyon jól jöhet.

Mint mondtam rengeteg van belőlük, nem is sorolom tovább. Azért itt még keregélhettek tovább, a legjobb 60 oldal között:

60 best CSS directories you would die to watch!

A színek is remek inspirációs források, meg aztán nem árt a megfelelőket egymás mellé tenni. A következő oldalak ebben sokat segíthetnek, így talán elkerülhetjük a piros alapon kék írást. Tudom, ez nekem is fáj.

http://www.colourlovers.com

http://colorblender.com
http://www.colorschemer.com
http://www.color-inspirator.com
http://www.colorcombos.com

Ezen kívül találhatunk a neten különböző médiákból válogató oldalakat is, a teljesség igénye nélkül bemutatok kettőt közülük:

Ads of the world
The Serif

Persze még rengeteg forrást találhatunk máshol is. Például a Flickr-en, ami egy képmegosztó közösségi oldal. Itt találhatunk un. "poolokat", ezekben témák szerint összeválogatva találhatunk képeket. 2 példa: itt és itt.

Összefoglalva, az egész netet használhatjuk inspirációhoz, sőt a világot. Az utcára lépve bármi adhat ötletet a munkához, csak nyitott szemmel kell járni. És használni az agyat, ez a legfontosabb!

A következő részben megpróbálom bemutatni hogyan tegyük a meglévő ötleteinket vizuálisan láthatóvá, ehhez vázlatot készítünk.

2 komment

Címkék: dizájn web tanfolyam inspiráció

A bejegyzés trackback címe:

https://fajtbros.blog.hu/api/trackback/id/tr34187018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hümmer 2007.10.23. 09:21:56

Piros alapon kék írás miatt majdnem megvakultam...
Amugy jó a tartalom, a témaválasztás grat hozzá!

fajtbros · http://www.fbmultimedia.hu 2007.10.23. 09:26:24

Köszi. A vakítás volt a célom :ȍ)
süti beállítások módosítása