HTML

Vedd fel RSS feedjeid közé!

Forrás keresés (angolul)

Utolsó kommentek

Startlapok - Netvibes

2007.10.30. 14:53 fajtbros


Tedd ezt a cikket a kedvencekbe!

A webkettes oldalak közül nézzünk egy olyat, ami sokat segíthet a rendszerezésben és az információszerzésben. Rengeteg minden van neten, ezt áttekinteni szinte lehetetlen, de sokat könnyíthetünk a helyzeten.



Természetesen nem a Netvibes az egyetlen startoldal, vetélytársa legfőképp az igoogle, de most csak ezzel foglalkozzunk. A netvibes jóval a google előtt készült, én úgy érzem sokkal kiforrottabb a vetélytársainál. Persze az is lehet hogy elfogult vagyok (nem!), elvégre ezt használom már a kezdetektől.

Szerencsére a netvibes tud magyarul, így nem kell magyaráznom a regisztráció menetét. Azt érdemes tudni hogy a főoldalon regisztráció nélkül is kipróbálhatjuk az eszközöket, ha megtetszik és regisztrálunk, a meglévő oldalunkat rögtön elmenti.

A netvibes legfontosabb funkciója a hírolvasás (rss). Biztos nagyon sokan tudják hogy mi ez, akit nem érdekel most ugorjon lejjebb.
Az rss források lényege hogy egy oldal bejegyzéseit listaként kezeli, ami folyamatosan frissül az új bejegyzésekkel. Egy oldal rss forrását felvehetjük a netvbes oldalunkra, ami ezentúl jelzi ha új hír került az oldalra. Így könnyedén áttekinthetünk rengeteg oldalt, anélkül hogy állandóan új írásokra vadásznánk.

Próbáljuk is ki rögtön, adjuk hozzá a fajtbros blogot a netvibeshoz. Az oldal bal felső részén látható a tartalom hozzáadása menü. Kapunk egy listát a különböző modulokról, a tetején rögtön ott van a hírforrás hozzáadása. Itt csak az oldal rss címét kell megadnunk és kész is vagyunk. Az rss címet nem nehéz megtalálni, általában minden blogban megtalálható egyszerű linkként, erre jobb gombbal rányomva a hivatkozás címének másolását választjuk, és ezt beillesztjük a netvibesba. Mostantól ha új hír kerül a blogra, egy számláló jelez nekünk.




Persze még rengeteg feladatra használhatjuk a netvibes oldalt, megpróbálom a leghasznosabbakat bemutatni (ha betelik a lapunk, az "új fül" menüvel újabbat nyithatunk).

Levelezés:

Bármelyik levél fiókunkat rátehetjük a startlapunkra. Nincs más dolgunk mint az előbb megismert technikával hozzáadni a mail modult az oldalhoz.

Gmail modul beállítása: Csak az email címünket és a jelszavunkat kell megadnunk.

Freemail beállítása: Ehhez a pop3 modult kell használnunk. Az azonosítónkon és a jelszavunkon kívül még kell ez:
pop3 mail server címe: freemail.hu









Térkép kereső, Google maps:


Könnyen használható térkép, magyarország utcaszintű adataival. A "hol?" mezőbe címet írva kereshetünk is:
hungary, budapest, utca házszám.














Könyvjelzők, del.icio.us:

A del.icio.us egy online könyvjelző rendszerező oldal. Sokkal célszerűbb itt tárolni kedvenc oldalainkat, több okból is.
A legfontosabb talán, hogy operációs rendszer elszállásakor vagy újratelepítésekor sem kell félnünk attól hogy a könyvjelzőink elvesznek. A másik fontos ok pedig a könnyű kezelhetőség. Ugyanis a megszokott könyvtár szerkezettel szemben, a del.icio.us ún. címkéket használ. Ezeknek az a lényege hogy nem mappába rendezi kedvenceinket, hanem címszavak alá. Például ezt az oldalt felvehetnénk photoshop és dizájn címszó alá is, így mindkét helyen megjelenik az oldal. A keresést is megkönnyíti, ugyanis több címkét kiválasztva leszűkíthetjük a találatokat.  Akinek zavaró hogy a kedvencei nem az eszköztárban vannak, ezzel a firefox kiegészítővel beépíthetjük a del.icio.us-t a böngészőnkbe, de a netvibes oldalról is könnyen elérhetjük. A témával még foglalkozunk később.

Képek, flickr:

A flickr egy képmegosztó oldal, hihetetlen mennyiség található rajta. Ha szeretnénk figyelemmel kísérni az új képeket, a flickr modul segít ebben. Még regisztrálnunk sem kell, elég egy címke nevet beírnunk, és innentől csak ilyen témájú képeket kapunk.







Weboldal modul:

Ezzel weboldalakat ágyazhatunk a netvibesba. Megadjuk az oldal címét, az ablak méretét és meg is vagyunk.
















Chat, meebo:


Aki még nem ismeri a meebo szolgáltatását, ideje megbarátkozni vele. Ennek segítségével egyszerre négy rendszerbe léphetünk be (aim, yahoo, gtalk, msn), anélkül hogy elhagynánk startlapunkat. A meebo modul egy egész lapot foglal.

Ezen kívül jól jöhet még a jegyzetek, teendők és a naptár modul. Azt hiszem ezekhez nem kell magyarázat.

Mint látható rengeteg feladatot elláthatunk egyetlen oldalról. Aki szeretne tovább kísérletezni, érdemes a widget könyvtárat nézegetnünk. Találhatunk itt rengeteg magyar nyelvű modult, a mozimúsortól az időjárás jelentésig Akár előre elkészített oldalakat (tabs) is hozzáadhatunk a netvibeshoz, ezt is a widget könyvtárban találjátok.

Talán elsőre furcsa lesz a használata, de én azt javaslom adjatok neki pár nap esélyt, és bebizonyítja hogy nagyon jó dolgot hagytatok ki eddig.

2 komment

Címkék: web netvibes

A bejegyzés trackback címe:

https://fajtbros.blog.hu/api/trackback/id/tr32213147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SPétör 2007.11.06. 21:15:58

Szia!
Rögtön az első netvibes link (a kép) hibás.
--> www.netvbes.com/
Nem egészen az, amire gondoltál.
SPétör
süti beállítások módosítása