HTML

Vedd fel RSS feedjeid közé!

Forrás keresés (angolul)

Utolsó kommentek

Arc retusálása

2007.11.06. 14:14 fajtbros


Tedd ezt a cikket a kedvencekbe!

Most következzen egy olyan technika ami nagyon egyszerű, ám annál több évet spórolhatunk vele. Tudjátok, ez köszön vissza a címlapokról, kivasalt arcok és domborítások. Mi csak vasalni fogunk.


Előre szólok hogy minél többet fiatalítunk egy arcon, annál inkább mű lesz. Ez a címlapon szereplőket űgy tűnik nem zavarja, minket viszont igen. Ezért meg kell próbálnunk természetes arcot készíteni, ez a legnehezebb az egészben, de mindenkinek magábn kell eldöntenie hogy mennyi elég. Akkor lássunk hozzá, ezzel a képpel kezdünk.

Az első lépést kihagyom, mivel bár nagyon jó eredményt érhetünk el vele, túlságosan mű arcot csinál. Ez a helyi javító eszköz (spot healing brush). Úgy működik hogy a javítandó területhez hasonló részletet keres a képen, és kicseréli vele. Így eltüntethetjük az arc hibáit (miteszer, stb.) anélkül hogy rontanánk a minőségen. A lényeg hogy nagyon kicsi ecsetet használjunk. Én azért nem javaslom mert hiba minden arcon van, ezeket eltüntetve egy szupernemlétező arcot alkotnánk. Kírívó archibáknál használjuk csak.

Nevezzük el a réteg hátteret eredetinek, és készítsünk róla egy másolatot (jobb gomb a rétegen, rétegmásolat készítése (duplicate layer)), és nevezzük el retusáltnak. Az új réteg legyen felül. Dolgozzunk ezen egy keveset:










Három szűrőt alkalmazunk rajta, először a szűrők/életlenítés/intelligens életlenítés parancsot (filters/blur/smart blur) (kép). Ezzel eltüntetjük az összes hibát, természetesen még változtatunk az erején. Ezután jöhet a szűrők menü/zaj/por és karcok parancsa (filters/noise/dust and scratches) (kép), ezzel még több hiba tűnik el.

Mint látható a pórusok teljesen eltűntek, ezért újakat készítünk. Ehhez a zaj almenü/zaj hozzáadását (noise/add noise) használjuk (kép). Fontos hogy a monokróm kapcsolót benyomjuk, mivel nem akarunk színeket adni a képhez, a meglévő színből készítjük a zajt. Ha sikerül jól beállítani, létrehozhatunk a pórusokhoz hasonló alakzatokat, de mégis megmarad a sima bőr.

A retusált nevű réteghez addjunk hozzá egy átlátszósági maszkot (add layer mask) (kép), váltsunk rá a rétegtől jobbra lévő maszkra, és a festékvödör (paint bucket) eszközzel töltsük ki fekete színnel. Így teljesen átlátszó lesz az új rétegünk.

Most jön a legfontosabb mozzanat. Ahol azt akarjuk hogy a kisimított bőr látszódjon, az ecset eszközzel fehér színt festünk a réteg maszkra. Ugyanis a réteg maszk úgy működik, hogy a fekete területeken átlátszó lesz a réteg, a fehéreken pedig takarni fogja.

Szépen lassan fessük végig először nagy ecsettel az egész arcot, a nehéz helyeken pedig váltsunk kisebbre. Ha nem akarjuk hogy teljesen előtűnjön a jevított bőr, használjunk a fehérnél sötétebb színt (szürkét), így csak részben tűnik elő a retusált réteg.







Nagyon vigyázzunk a szemeknél, a szájnál és a hajnál, azokat nem akarjuk homályosítani. A főbb mimikai ráncokat is kerüljük el, ezekre szükség van a tarmészetes archoz. Picit vékonyíthatunk rajtuk úgy, hogy a peremébe egy picit belerajzolunk szürke színnel.







Végül használjuk a életlenítés eszközt (blur tool) a retusált rétegen, tüntessük el vele az esetleges hibákat.







Előtte és utána:




















PSD letöltése

Szólj hozzá!

Címkék: photoshop tutorial

A bejegyzés trackback címe:

https://fajtbros.blog.hu/api/trackback/id/tr30220252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása