HTML

Vedd fel RSS feedjeid közé!

Forrás keresés (angolul)

Utolsó kommentek

Weboldal készítés - Első lépések 2. rész

2007.11.13. 09:52 fajtbros


Tedd ezt a cikket a kedvencekbe!

Az első részben bemutattam néhány inspirációs forrást, most próbáljunk közelebb kerülni a gyakorlati megvalósításhoz. Néhány irányelvről lesz szó, amit érdemes betartani egy oldal tervezése közben.
  • Ezek már nem a 90-es évek
    A kezdeti időkben mindenki photoshopban kezdte a rajzolást, és nagyon erősen a szűrőkre és effektekre koncentrált. Csilanások, domborítás, árnyékok és ragyogások túlzott használatával próbáltak eredményt elérni. Fontos hogy elkerüljük ezt. Félreértés ne essék, nagyon is szükségünk van rájuk, de ne az legyen a célunk hogy lássa mindenki hogy ott árnyék van, hanem hogy minél szebbé és reálissá tegye az oldalt. A kevesebb néha több, legfőképp igaz ez a web dizájnra. Az említett eszközök mind a hasznunkra lesznek mindaddíg, míg nem tömjük meg vele a dizájnunkat.

  • Használhatóság, semmi felesleg
    Úgy tehetjük az oldalunkat eredményessé, ha a látogatók elégedettek. Könnyű kezelhetőség, jól olvasható szövegek, és legfőképp áttekinthetőség. Ha valaki bejön az oldaladra, tudniuk kell az első néhány másodperc után hogy mit kínálsz nekik. Ugyanis a legtöbben már akkor döntenek mikor meglátták az oldalt. Ígényes oldal egyenlő a megbízhatósággal. Ebben a néhány másodpercben van szükség a jó dizájnra. Nem szabad teletömni az oldalt, nagy terekre van szükség. Természetesen a sok tartalommal nincs baj, de fontos hogyan mutatod be ezeket.
  • Szövegek
    Szintén a korai időkre voltak jellemzőek a kis betűméretek. Én is az idióta használók közt voltam, ugyanis jól mutat. Ám ha a funkcióját tekintjük, teljesen hibás ötlet. Azt szeretnénk hogy lássák mit kínálunk, és mi (a többség) nem látszerészek vagyunk. Sose menjünk 11px alá, és még a 11-es méretet is ritkán használjunk. 12-14px közt érdemes a szövegünket írni, de nagyobb felbontáson a 12 még kevés is lehet. A sortávolság is nagyon fontos, a nagyobb köz olvashatóbbá teszi az oldalt.
  • Szín és kontraszt
    Egy oldal szín témája egyértelműen befolyásolja dizájnunkat. Sokan érzik úgy hogy sok színre van szükség, "ha már ott vannak használjuk" alapon. Én próbálok spórolni a színekkel. 2 elsődleges és 1 másodlagos szín elég is. Azért is érdemes vigyáznunk a színekre, mivel szükségünk lehet rá ha szeretnénk felhívni a figyelmet később valamire. Az egyszerű szín téma nyugtató a szemnek, könnyen "érthető", és jobban néz ki. Persze vannak kivételek, de 10-ből 9-szer jobban járunk ha kevés színt használunk.
    A színeknek kapcsolódniuk kell az oldalunk témájához is. Például egy egészséggel foglakozó oldalon nem mutat jól a kék, erős zöld vagy sárga, mivel az ilyen témájú oldalnak megnyugtatónak kell lennie.

    Következő dolog a kontraszt. Fontos hogy a navigáció és a tartalom megkülönböztethető legyen. A szövegeknek ki kell ugraniuk a hátterükből, tehát világos háttéren sötéttel vagy fordítva. Sokan szeretnek fehérre szürkével írni, mert valóban jól mutat. A lényeg hogy ne essünk túlzásba, csak sötét szürkét használjunk!

  • Az oldal témájához igazodjunk
    Sok dizájner (kezdő vagy sem) szereti a jól megszokott formulákat használni. Ha látványos és eredményes oldalt akarunk, tudnunk kell az oldal célját. Ha csak előfizetőket keresünk, vagy reklám alapú az oldalunk, hozzá kell igazítanunk a dizájnt. Később erről is lesz szó.
  • Tanulj a példákból
    Az tévhit hogy egy kezdő dizájner megnyitja a photoshopot és megtervez egy jól kinéző oldalt, első nekifutásra. Nem, ez nem így működik. Ha a kezedbe veszel egy gitárt, nem írsz rögtön számokat, hanem előbb megtanulsz néhányat, igaz? Nincs ez másképp a web dizájnerekkel sem. Az a tanácsom a kezdőknek, hogy előbb próbáljanak lemásolni egy oldalt ami tetszik nekik. Ezt még párszor ismételni, ez segít megérteni a program használatát, és jobb dizájnerré válhatsz. Önkéntelenül is tanulsz belőle ha létrehozol egy meglévő oldalt, és ráérzel mi mihez passzol.

2 komment

Címkék: dizájn tanfolyam

A bejegyzés trackback címe:

https://fajtbros.blog.hu/api/trackback/id/tr33227462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoti · http://ingyenrecept.blog.hu 2007.11.20. 22:53:27

Nem azért, de ha grafikát akarunk az oldalunkra csempészni érdemes azzal kezdeni. Legenerálunk vele egy oldalt a mentés webre fukcióval akár képek nélkül is, és azt az oldalt szerkesztgetjük html-editorral. Ha később képek kellenek nem kell kialakítani a lapstruktúrát hanem, grafikát váloztatni és újból legenerálni az oldalt. Persze egy portálnál tökéletesen igazad van, mert pár gif vagy png képpel elvan az egész oldal.

Az én nagy bánatom inkább a FF IE Opera kompatibilitás létrehozása css-vel. Ha nem lenne IE, akkor nemkéne órákat szívni egy egyszerű feladattal.

fajtbros · http://www.fbmultimedia.hu 2007.11.21. 08:34:32

Üdv!

Nem tudom a hozzászólásod hogyan kapcsolódik ehhez a cikkhez? Egyelőre csak irányelveket írtam, megvalósítás kicsit később. Vagy ez az átlátszó képhez akartad írni?
süti beállítások módosítása