HTML

Vedd fel RSS feedjeid közé!

Forrás keresés (angolul)

Utolsó kommentek

Papír kivágás

2007.11.22. 18:09 fajtbros


Tedd ezt a cikket a kedvencekbe!

Jöjjön egy újabb 3d hatású kivágás effekt, ezúttal egy papírlapból fogunk formát kimetszeni.


Készítsünk egy 400x400-as dokumentumot, fehér háttérrel.
Adjunk hozzá egy új réteget, és nevezzük el papírnak. Töltsük ki tetszőleges szinnel, ezután nyissuk meg a rétegstílus ablakot (dupla katt a rétegen, rétegek eszköztárban), és kapcsoljuk be a színátmenet átfedést (gradient overlay). Érdemes fehérből vajszinű átmenetet beállítani, így nagyjából papír színt kapunk. Függőleges átmenet legyen, lentről felfelé sötétedjen (kép).

Készítsünk egy újabb réteget, nevezzük el alaknak. Az egyedi alakzat (custom shape tool) menüből (kép) válasszunk egy formát, ezt fogjuk kivágni a papírból. Ebben a példában a juharlevelet használtam, de bármi más is lehet.




Tegyük a formát a rétegre, nagyjából a képünk negyedét takarja be (kép). Rögtön nyomjunk jobb gombot rajta, és töltsük ki fehér színnel a formát, és töröljük is az alakzatot a szerkesztés menü törlés parancsával (edit/clear).







Válasszuk a szerkesztés/alakítás/torzítás parancsát (edit/transform/distort), és adjunk egy kis perspektívát a formánknak (kép), ezáltal térbeli hatást érünk el.

Duplázzuk meg az alak réteget, nevezzük kivágásnak. Használjuk újra a torzítás parancsot, és az alak felső peremét húzzuk le és balra úgy, mintha előrevetülő árnyékot szeretnénk készíteni (kép).


Erre a rétegre csak idáig volt szükségünk, segítő rétegként kellett. Most használjuk is fel: jelöljük ki a tartalmát (CTRL és klikk a rétegen az eszköztárban, Mac-en option és klikk), váltsunk át a papír rétegre és nyomjunk törlést. Ezzel lyukat vágtunk a papíron. Törölhetjük is a kivágás réteget.

Mint látható kész ugyan a kivágás, de nem túl realisztikus. Természetesen a fényhatás hiányzik, ehhez árnyékra lesz szükség. Menjünk a papír réteg stílusához (katt a rétegen), és adjunk hozzá egy enyhe vetett árnyékot (drop shadow) (kép).

A levelünk szárán olyan effektre van szükség, amitől úgy tűnik a lapból van felhajtva a kivágás. Ezt egyszerű elérni. Menjünk az alak réteg stílus menüjébe, és adjunk neki színármenet átfedést (gradient overlay) fehérből feketébe. A méretezést (scale) húzzuk 20%-ra, aztán a képen nyomva tartva az egér bal gombját (miközben a színátmenet menüben vagyunk), húzzuk azt lefelé, hogy éppen csak a levél legalján látszódjon az átmenet (kép).


Fogjuk a réteget és vigyük néhány pixelt lefelé, hogy ne a levegőben lógjon a levél (kép)

Egyetlen lépés maradt, árnyékot készítünk a levélnek. Ehhez ugyanarra a technikára lesz szükség mint a kivágásnál: duplázzuk az alak réteget, és a torzítás paranccsal húzzuk le és jobbra a felső peremet, épp a kivágással ellentétes irányba (kép).





Adjunk neki fekete színátfedést (color overlay), és a szűrők/életlenítés menü gauss életlenítés parancsával  (filters/blur/gaussian blur) tegyük homályossá (az érték 2 legyen). (Kép)


Majdnem jó, még kell valami. Adjunk hozzá a réteghez egy maszkot (kép), váltsunk rá. Használjuk a színátmenet  eszközt (gradient tool) a levél tövétől az árnyék tetejéig húzva függőlegesen, fehérből feketébe (kép). Így szépen eloszlik az árnyék a levéltől távolodva.







Készen vagyunk, az eredményt itt láthatjátok, remélem tetszik. A psd innen letölthető.












12 komment

Címkék: photoshop tutorial

A bejegyzés trackback címe:

https://fajtbros.blog.hu/api/trackback/id/tr64238524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BonFire 2007.11.23. 01:14:52

Érdekes a tudor, csak nem tudom, nem lett volna-e jobb angol menüparancsokka leírni. Furcsa módon, számomra így teljesen érthetetlen lett volna, ha nem vettem volna észre, hogy a képillusztrációk angol felületről származnak. Lehet, hogy egyeseknek ez könnyebbséget jelent, de a PS-t majdnem mindenki angolul használja, aki véletlenül nem, az állandóan kérdezgeti, hogy a magyar verziót hogy lehet átállítani angolra,és így van értelme megtanulni. Már csak azért is, mert a weben milliószámra találni tudorokat, de mind angol nyelvű. Kivéve amelyik orosz. Ugyanígy nem sokat segítene, ha japánul, vagy arab karakterekkel lenne leírva. Csak egy jó tanács, nem rossz szándékkal írtam.

fajtbros · http://www.fbmultimedia.hu 2007.11.23. 08:35:27

Üdv!

Először is köszönöm a hozzászólást, ez azt jelenti olvasod a blogom. Nagyon örülök a felvetésednek, rávilágítottál egy fontos problémára.

Teljesen igazad van abban amit írtál, én is sokat morfondíroztam a kérdésen. Ha érdekel elmondom mi alapján döntöttem.

Szerettem volna ha mindkét nyelven olvasható a leírás, így több emberhez szólhatok. A kérdés az volt mi legyen a fő nyelv. A magyarra esett a választásom, arra gondoltam a kezdők ma már könnyen hozzájuthatnak a magyar vezióhoz is. Viszont mivel mac osx-em van, és arra nincs magyar verzió, a képeken angol felirat látható. Így mindkét tábornak megfelelne.

Azt hiszem van megoldás a problémára. Mostantól minden cikkben magyarul és angolul is odaírom a parancsokat, és a régieket is javítom. Remélem így megfelel majd.

fajtbros · http://www.fbmultimedia.hu 2007.11.23. 09:02:51

Cikk javítva, kiegészítettem angol leírással.

fajtbros · http://www.fbmultimedia.hu 2007.11.23. 09:40:36

Köszi mégegyszer, az összes cikket kiegészítettem angol feliratokkal.

Píít 2007.11.23. 18:13:39

Én személy szerint Magyarul használom és kényelmesebb, habár Angolul is használhatnám de a Magyar még is jobb.

Szerintem Magyarul és Angalul is tüntesd fel a menűpontokat. Ahogyan ebben a posztodban is.

fajtbros · http://www.fbmultimedia.hu 2007.11.23. 18:16:49

Nézz a feletted lévő posztra - az összeset átírtam :o)

Üdv
fajtbros

Píít 2007.11.23. 18:59:15

Egy megjegyzés: kényelmesebb lenne a blogod böngészése ha hiperlinkké változtatnád a fejlécképet hogy ha rá kattintok akkor a főoldalra vigyen. Amúgy nagyon hasznos a blogod én szerintem.

fajtbros · http://www.fbmultimedia.hu 2007.11.23. 19:02:05

Igaz, már én is gondoltam rá :o) Gyorsan nekiesem.
Örülök hogy tetszik.

Píít 2007.11.24. 00:17:39

Ha "kattintós" lesz a fejléc kép akkor örülni fogok mint majom a farkának:) Egyébként segítséget nyújtassz pl: hogy lehet a fejlécképedhez hasonlót csinálni, (gondolom photoshoppal van) mert jól néz ki, maga blog elég igényes, látszik hogy sokat foglalkoztál vele.
OFF: Egyébként te csináltál a Samurai Champloo animéhez magyar feliratot?

fajtbros · http://www.fbmultimedia.hu 2007.11.24. 09:58:15

Üdv Píít!

Amint lesz 5 percem megcsinálom a fejlécet.

Igen ps-el készült, a hamarosan nyiló weboldalamhoz alkottam. Gondoltam itt is felhasználom.
Természetesen ehhez hasonló effektekről is lesz leírás a későbbiekben.

Remélem tetszett a champloo, valóban én fordítottam, a bátyámmal közreműködve.

fb

fajtbros · http://www.fbmultimedia.hu 2007.11.24. 12:43:11

A "kattintós" fejléc elkészült :o)

Píít 2007.11.25. 16:50:08

Még nem végeztem a champlooval de yó kis "mese". Továbbá éljen a kattintós fejléc!!!
süti beállítások módosítása